CAÇADORS I RECOL·LECTORS
Els grups humans vivien de la caça, pesca i recol·lecció de fruits i arrels.
La caça era molt important. Caçaven des de grans animals com ara mamuts o bisons a petits com ratolins, ocells o insectes. Utilitzaven la carn per a menjar, la pell per a fabricar peces d’abric i els ossos per a fer instruments.
La pesca en els rius i en les vores de la mar també era important. Per a aquesta tasca utilitzaven arpons d’os.
En el paleolític, els éssers humans són nòmades, és a dir, es desplaçaven d’un lloc a un altre en busca d’aliments. Vivien prop dels rius o llacs, a l’aire lliure o en entrades de coves. També construïen cabanyes amb branques, pals i pells.
En la tribu els ancians eren els més savis i contaven als més petits la seua història. Les mares i pares alimentaven els fills i els ensenyaven allò necessari per a sobreviure: buscar aliments, fer foc, fer ferramentes.… Les tribus podien organitzar caceres i intercanviar ferramentes, però també podien enfrontar-se per controlar un territori.
Fa 500.000 anys, l’Homo erectus va descobrir el foc, segurament de forma casual. Per exemple, un llamp pogué provocar un incendi. Prompte es van adonar que podien il·luminar les coves, calfar-se, espantar les feres i cuinar per a fer més digeribles els aliments.
LES FERRAMENTES: PEDRA I OS
Al principi, els éssers humans utilitzaven pedres que esmolaven per a aconseguir un fil que fora tallant. Després s’adonaren de la importància d’utilitzar pedres de sílex, un mineral molt dur que quan el colpejaven, es trencava en làmines que anomenem resquills, utilitzades per a elaborar ganivets i puntes de fletxa per a les llances.
Amb el sílex també fabricaven bifaços, una ferramenta que tallava per les dues cares i que utilitzaven com a destral per a tallar fusta, trossejar animals, perforar ossos…
També fabricaren instruments en os i asta com ara agulles per a cosir o arpons i hams per a la pesca.
Ferramentes del Paleolític
Si tens més curiositats hi ha altes videos:
https://www.youtube.com/watch?v=b9iTIXqtxU8
https://www.youtube.com/watch?v=HIXI5sDG6hc
L’ART DEL PALEOLÍTIC
Fa uns 35.000 anys, a finals del Paleolític, sorgiren les primeres mostres d’art. Homes i dones decoraren amb pintures les parets i sostres de les coves. Aquest art es coneix com a art rupestre, és a dir, “art en les roques”.
A Espanya tenim un dels millors exemples d’aquest art en la Cova d’Altamira, a Cantabria.
Característiques de les pintures:
-Representen animals: cérvols, cavalls o bisons de forma aïllada.
-Aprofiten les rugositats de les roques per a donar volum i realisme.
-Són pintures policromes, és a dir, utilitzen diferents colors. Sobretot, roig, negre i ocre.
Els colors s’elaboraven amb carbó vegetal, òxids de ferro…i eren mesclats amb greix animal. Pintaven amb dits o pinzells fets amb pels d’animal.
A més de les pintures rupestres, els éssers humans del paleolític realitzaren també petites escultures conegudes com venus, que representen dones amb cuixes, malucs i pits molt desenvolupats. Com que són parts del cos relacionades amb la maternitat es creu que podrien formar part d’un culte a la fecunditat.
Venus de Willendorf
Cèrvol d'Altamira
Pintures de Lascaux
Venus de Laussel
Venus de Lespugue
Ací tens els enllaços per a fer els exercicis en pantalla gran:
PREHISTÒRIA 5: https://wordwall.net/es/resource/77423680/prehist%c3%b2ria-5-el-paleol%c3%adtic
PREHISTÒRIA 6: https://wordwall.net/es/resource/77515721/prehist%c3%b2ria-6-vida-en-el-paleol%c3%adtic
PREHISTÒRIA 7: https://wordwall.net/es/resource/77614719/prehist%c3%b3ria-7-les-ferramentes-pedra-i-os
PREHISTÒRIA 8: https://wordwall.net/es/resource/77615471/prehist%c3%b2ria-8-lart-del-paleol%c3%adtic