Al segle VIII aC, moment en què comença aquest període, els grecs anaren agrupant-se en les anomenades polis: ciutats independents amb un govern, unes lleis i un exèrcit propi. Per això, diem que les polis eren ciutats-estat.
Les polis gregues eren molt paregudes entre si, encara que estaven governades de diverses formes. Les més importants foren Esparta i Atenes.
Com era una polis?
Les ciutat-estat o polis se situaven prop de la mar per a facilitar el comerç i les comunicacions, estaven rodejades de camps per al cultiu d’aliments per a la població i estaven protegides amb muralles. Tenien la següent estructura urbana:
1. L’acròpoli, a la part més alta. És un recinte emmurallat on se situen els temples. A més a més serveix de refugi en cas d’atac d’un enemic.
2. La part baixa s’organitza en barris. Al centre se situa l’àgora, la plaça on se celebrava el mercat i on la gent passejava i xarrava amb el seus veïns.
A partir del segle VIII alguns grecs van abandonar les seues polis i van fundar noves ciutats, anomenades colònies al voltant de tota la mar Mediterrània i el mar Negre.
Els motius van ser el fort augment de la població de les polis a Grècia i la falta de terres per a poder cultivar més aliments. Aquesta situació provocà molta fam en la població i la necessitat de buscar nous territoris per a viure millor.
Així els navegants grecs anaven recorrent les costes buscant llocs adequats per a establir-s’hi i fundar la nova ciutat, la colònia, que era molt pareguda a la seua polis d’origen: accés per la mar, fàcil defensa en cas d’atac, accés a aigua potable i possibilitat de comerciar amb la població local.
La zona més important de colonització a la Mediterrània va ser el sud d’Itàlia i Sicília, zones conegudes com la Magna Grècia, la costa est de la Península Ibèrica i el sud de l’actual França. Un poquet més tard els grecs van anar cap a l’est i van fundar colònies en les costes del mar Negre.
Aci tens els enllaços per a fer els exercicis en pantalla gran:
ANTIGA GRÈCIA 3: https://wordwall.net/es/resource/84648838/%c3%a1ntiga-gr%c3%a8cia-3
ANTIGA GRÈCIA 4: https://wordwall.net/es/resource/84649719/antiga-gr%c3%a8cia-4