Què és una tertúlia literària dialògica?
Una tertúlia literària dialògica és una dinàmica de grup en què a partir de textos, cançons, vídeos, pintures, etc. podem expressar les nostres opinions, sentiments, emocions, etc.
Funcionament de la tertúlia:
1. Prèviament, cadascú ha de llegir en sa casa un capítol, diverses pàgines acordades amb el professorat o un text independent. Durant la lectura s’ha d’aprofundir, comprendre i analitzar allò que s’està llegint.
2. En el quadern de tertúlies o en la llibreta s’han d’anotar aquelles paraules que ens resulten noves o interessants i també s’haurà d’apuntar tota la informació que ens resulte cridanera i rellevant per a poder compartir-la a classe.
3. El dia de la tertúlia ens disposarem en cercle (asseguts a terra o en cadires).
4. Cada setmana el professorat elegirà un moderador/a, que serà l’encarregat/a de donar pas a les opinions dels seus companys.
5. El moderador farà una breu introducció abans de començar la sessió i apuntarà per ordre en un full els noms dels companys que alcen la mà per a participar-hi. Per ordre els donarà el torn de paraula i mentrestant la resta escoltarà atentament i en silenci.
6. Després de cada intervenció, la resta de companys podran dialogar mostrant la seua opinió o consells al company que ha intervingut (si volem opinar alçarem els dos braços).
7. Quan tothom haja parlat, el moderador donarà pas a la següent intervenció i així successivament (si volem canviar de tema alçarem un braç).
8. Finalment, els últims 10 minuts el moderador demanarà que algú faça un resum o conclusió del fragment objecte de la tertúlia.
QUINS LLIBRES LLEGIREM AL LLARG DE L'ANY?
Al llarg del curs llegirem els llibres que presentem a continuació, no obstant això, alguns docents poden proposar lectures alternatives o lectures d'ampliació:
El sol no se detiene de G.Beyerlein y H.Lorenz, Ed. Bruño.
El Savi del Nil de Jesús Cortés, Ed. Ámbits.
El professor Sabatòtil i les piràmides d'Egipte de Jordi Ortiz, Ed. Barcanova.
Mitos Griegos de Maria Angelidou, Ed. Vicens Vives.
¡Habemus aquaeductum! de Vicente Cañón.
Luna y los incorpóreos, las máscaras de Omega de Ana Alonso. Ed. Oxford.
Luna y los incorpóreos, la Tribu del Valle de Ana Alonso. Ed. Oxford.
Luna y los incorpóreos, el jugador de dados de Ana Alonso. Ed. Oxford.
Luna y los incorpóreos, la tumba pintada de Ana Alonso. Ed. Oxford.