Fa uns 7.000 anys els éssers humans es van adonar que podien fabricar objectes amb els metalls que trobaven en la naturalesa.
-Edat del coure: Al principi es colpejava el metall en fred amb un martell per a donar-li la forma desitjada, però era molt costós. Amb el coure es va iniciar la forja, que consisteix a calfar el metall per a modelar-lo millor. També es va utilitzar la fosa, consistent a calfar el metall fins a liquar-lo i ficar-lo en un motle que té la forma de l'objecte que es vol fer.
-Edat del bronze: És un aliatge (mescla) de coure i estany, molt més dur i tallant.
-Edat de ferro: És el metall perfecte per la seua duresa i resistència per a fabricar eines de treball per al camp i armes.
A l'esquerra, imatge d'un poblat de l'Edat dels metalls.
A dalt, peces arqueològiques de l'Edat dels Metalls.
La utilització dels metalls va canviar la forma de vida:
D'una banda, van aparéixer nous oficis, com el d'artesà metal·lúrgic, noves ocupacions com a guerrers que s'encarregaven de defensar amb armes la població, sacerdots que feien ritus religiosos o comerciants, que compraven i venien. Cal tindre en compte que no a tot arreu hi havia metalls, per la qual cosa el comerç es va intensificar.
Aquests canvis socials, van provocar al seu torn nous invents com:
-La roda, que va millorar els transports perquè permet traslladar grans quantitats de productes en carros.
-La navegació a vela, que permet traslladar tant mercaderies com persones per cursos d'aigua.
-L'arada, que permet treballar el camp amb major facilitat utilitzant els animals com a força de tir.
-El regadiu i la construcció de canals i sénies per a portar l'aigua a ciutats i camps.
Tots aquests canvis van provocar que aparegueren grups socials que acumulaven riquesa i van adquirir una condició privilegiada. Sorgeixen, per tant, les primeres divisions socials en tindre la necessitat de defensar terres, ramats, cases…Els grups de guerrers, encapçalats per un rei o cabdill, exercien el seu poder en un o diversos llogarets.
La cultura del Argar. Una de les societats dels metalls més importants de la nostra prehistòria. (6 min).
En el Neolític final, a partir del V mil·lenni aC i durant l'Edat dels Metalls apareixen a Europa els megàlits, monuments fets amb grans pedres.
És un tipus de construcció que amaga molts enigmes pel fet que els éssers humans de la prehistòria tenien eines molt rudimentàries i havien de fer un gran esforç per a moure i col·locar pedres que pesaven diverses tones.
Els principals tipus de megàlits són:
Els menhirs: pedres clavades verticalment sobre el sòl. Podrien ser un monument commemoratiu o marques territorials.
Els dòlmens: formats per dues pedres verticals que sostenen una llosa que les cobreix. Així, es forma una cambra, és a dir, una espècie d'habitació que servia com a sepultura col·lectiva.
Els cromlec: és un conjunt de pedres verticals i lloses horitzontals formant un cercle. Possiblement eren santuaris on es realitzava un culte agrari o solar.
COM ERA EL MUNDO ENTORN A L'ANY 1000 a.C? Més informació: https://epilatlashis.blogspot.com/
Ací tens els enllaços per a fer els exercicis en pantalla gran: